24.6 C
Craiova
duminică, 5 mai, 2024
Știri de ultima orăActualitateCampanie de informare privind vizele SUA

Campanie de informare privind vizele SUA

Ambasadorul Mark H. Gitenstein a participat astăzi la lansarea campaniei de informare privind vizele SUA, organizată de ambasada SUA şi Ministerul Afacerilor Externe din România. Cu acest prilej ambasadorul american a ţinut următorul discurs: "Îmi face plăcere să mă aflu astăzi aici şi sunt onorat să fiu partenerul domnului ministru Baconschi şi al Ministerului Afacerilor Externe în campania comună de informare privind procedura de solicitare a vizelor temporare pentru Statele Unite.
Românii sunt bineveniţi în Statele Unite. Anul trecut, peste 26.000 de români au primit vize temporare pentru SUA şi vrem să ne asigurăm că procesul de solicitare a vizei este simplu şi clar.
Informaţii detaliate sunt disponibile pe pagina Ambasadei SUA – http://romania.usembassy.gov, care ar trebui să fie prima sursă de informare pentru persoanele care doresc să viziteze SUA. Acolo găsiţi o secţiune de întrebări şi răspunsuri şi prezentări, utile tuturor solicitanţilor de viză.  
Astăzi vreau să atrag atenţia şi asupra noii proceduri de solicitare a vizei, prin Consular Electronic Application Center (Centrul Consular Online de Solicitare a Vizei) sau CEAC, introdusă de săptămâna trecută pentru toate tipurile de viză. CEAC poate fi accesat prin intermediul paginii de internet a Ambasadei SUA şi găzduieşte noul formular de solicitare a vizei, pe care îl folosesc deja cu succes turişti din toate judeţele şi categoriile sociale din România.
Noul formular electronic concentrează toate formularele folosite anterior într-unul singur. Odată completat, formularul este trimis direct ambasadei spre procesare. Şi mă bucur să anunţ că noul formular include acum şi liste derulante uşor de folosit şi traduceri în limba română ale acestora. Faptul că limba română este una dintre puţinele limbi disponibile demonstrează angajamentul nostru de a face procesul cât mai transparent posibil pentru publicul român.
Suntem mulţumiţi de noul instrument şi credem că va simplifica procesul de solicitare. Totodată, acesta îi scuteşte pe solicitanţi de sarcina de a imprima mai multe formulare şi reduce cantitatea de hârtie folosită.
Desigur, ca şi până acum, solicitanţii de viză vor plăti taxele necesare la orice sucursală a Băncii Transilvania şi îşi vor face programarea pentru interviu în avans. Toate informaţiile referitoare la aceste aspecte pot fi găsite pe pagina de internet a Ambasadei SUA.
Aş vrea să vorbesc pe scurt şi despre refuzul vizei. Aşa cum am precizat, 26.000 de români au primit vize temporare pentru SUA anul trecut, reprezentând circa 75% dintre solicitanţi. Este un procent bun, dar este adevărat că nu toţi cei care solicită o viză temporară îndeplinesc criteriile necesare acordării vizei.
Acesta este întotdeauna un subiect sensibil şi înţelegem de ce. Una dintre cele mai delicate întrebări pe această temă este următoarea: solicitantul respins ar trebui să solicite din nou viza? Conform legii americane a imigrării, persoanele refuzate pot solicita din nou viza de câte ori doresc, dar noi le sfătuim ferm să nu facă acest lucru. Ştim însă că situaţia unei persoane se poate schimba. Încurajăm persoanele să solicite din nou viza doar dacă şi atunci când situaţia lor a înregistrat schimbări considerabile şi pozitive.
Secţia Consulară a elaborat câteva noi materiale pentru public, inclusiv o broşură cu întrebări şi răspunsuri despre secţiunea 214 (b) din Legea americană a imigrării, pe care o aveţi inclusă în mapele de presă. Secţia Consulară a realizat şi un interviu în limba română pe această temă, pentru a clarifica aspectele practice ale condiţiilor ce trebuie îndeplinite de cei care solicită o viză temporară. Imediat ce interviul şi alte materiale video informative vor fi disponibile online, vă vom anunţa.
Sper că acest material video şi cele ce vor fi realizate ulterior vor lămuri condiţiile pe care trebuie să le îndeplinească un solicitant de viză temporară. Informaţii detaliate şi link-uri către materialele elaborate pentru această campanie pot fi găsite pe pagina de internet a Ambasadei. Astăzi se află alături de mine Laurie Meininger, adjunctul consulului general, pentru a vă răspunde la întrebările referitoare la vizele pentru SUA.
Mă bucur că am fost alături de dumneavoastră astăzi. Vreau să-mi exprim încă odată aprecierea pentru iniţiativa şi cooperarea Ministrului Afacerilor Externe, Teodor Baconschi şi a Secretarului de Stat, Bogdan Aurescu, în realizarea acestei campanii de informare. Suntem bucuroşi să vă prezentăm noul formular electronic de solicitare a vizei şi să fim parteneri în această campanie inovatoare. Şi, bineînţeles, îi aşteptăm cu bucurie pe români în vizită în SUA".

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS